Kisállat szemészet

Kisállatainak szemének egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen a szem nem csupán az egyik legfontosabb érzékszerv, de kétségtelenül az egyik legdrágább és legféltettebb kincsünk.
Érzékeljük a bennünket körülvevő világot és az onnan érkező információkat. Gyakran nem egyértelműen eldönthető, hogy mikor érdemes szakemberhez fordulni, melyek a szem romlásának, megbetegedésének figyelmeztető jelei.

 

Az időben felismert problémák többsége könnyen kezelhető!

 

Kutyák, macskák és egyéb kiállatok szem megbetegedéseinek, otthon is felismerhető tünetei:

  • Hunyorog
  • Könnyezik túlzottan
  • Elszíneződik a szemkörüli szőrzet
  • Vörös, piros szem
  • Szem felszínén sérülést vagy fekélyt látunk
  • Dörzsölni próbálja a területet
  • Szürke árnyalatúvá válik kutyák szürkehályogja esetén (Cataracta)

Állatorvosi rendelőben való vizsgálat elengedhetetlen, távoli kezelés és pontos diagnózis felállítása pedig lehetetlen. Nagyon gyakori a szem kötőhártyájának gyulladása, szaruhártya sérülése, fekély kialakulása, különböző daganatok, szemhéj be- vagy kifelé fordulása, szürkehályog, zöldhályog vagy a szem előesése.

Általunk végzett vizsgálatok, kezelések és műtétek:

Megtekintés. Szaruhártya festéses vizsgálata fluoreszceinnel. Könnytermelés mennyiségi mérése. Továbbá részletesebb vizsgálat során szemnyomást mérünk, megvizsgáljuk az állat szemfenekét.

Leggyakoribb szemészeti műtőnkben megforduló esetek a szaruhártyák felületes vagy mély sérülései és kifekélyesedés műtéti megoldása. Felületes és lágyuló fekély esetében csiszolást végzünk, hogy serkentsük a gyógyulási hajlamot, mély szaruhártya fekélyt pedig sertésből származó acelluláris membránkorong felhelyezésével és varratokkal való rögzítésével végezzük. (Ilyen pl. AcellVet, BioSIS)
További megoldást jelenthet a kötőhártyalebeny készítése.
Szemhéjplasztikát igénylő kutyusok gyakoriak klinikánkon, melynek több féle típusa különböztethető meg, és egyedileg méretezett változtatásokat igényel.
Szemhéjon belüli vagy szemhéj szövetszaporulatok műtéti eltávolítása. Gyakran okoz szaruhártya problémát egy befelé fordult szőrszál, így ez is műtéti indikáció, amit nagy számban végzünk rossz helyen növekvő szálak esetben (Entropium, ectropium). Továbbá végzünk könnycsatorna átmosást, szemeltávolítást.

Továbbá ki szeretnénk emelni szürkehályog műtéti megoldásának lehetőségét klinikánkon. Phacoemulsificationak nevezett műtét, a szem lencséjének eltávolítása után egy mű lencse behelyezését végezzük el egy speciális gép segítségével.

Szintén érdekesnek találhatod…

Ügyelet

Változás az ügyeleti rendszerben! Sajnálattal osztjuk meg az alábbi közleményt, mely értelmében rövidül az éjszakai...

Endoszkópos vizsgálatok

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk? A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom...

Endoszkópos vizsgálatok

Mis is az endoszkóp és mire használhatjuk? A mai modern képalkotó eszközök mellett nagy teret hódító eljárás az endoszkópos vizsgálat. Magyarra fordítva belső megtekintést jelent. Alapvetően minden testnyílás vizsgálatára alkalmas. Így...

Állateledel Ötmalom

Örömmel jelentjük be, hogy állatgyógyászati központunk 2023. december 4. óta otthont ad az Állateledel Ötmalom üzletnek!Üzletünk kizárólag a legmagasabb minőségű állateledelekkel, legtartósabb játékokkal és felszerelésekkel rendelkezik....

Fogászat

Miért fordítsunk különös figyelmet kiskedvencünk fogainak állapotára? A fogászati kezeléseknek nem csak esztétikai okai vannak és a kellemetlen szájszag elkerülése érdekében történnek, hanem sokkal fontosabb prevenciós lehetőségeket...